tag:blogger.com,1999:blog-22152245582414848122024-03-06T23:26:03.623-08:00Kuzhina e GjyshesUnknownnoreply@blogger.comBlogger31125tag:blogger.com,1999:blog-2215224558241484812.post-55369738138936298122011-08-25T11:37:00.000-07:002011-08-25T13:18:56.714-07:00TurliNjë nga gjellët që shkon mirë me ditët e nxehta të verës, si këto që po kalojmë, është turlia. E lehtë, e shijshme dhe e thjeshtë për t'u gatitur. Kam përdorur disa receta turlie por më e mira më duket kjo që po paraqes, sekreti i së cilës qëndron tek koha e tejzgjatur e gatimit.
@font-face {
font-family: "Cambria";
}p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cmUnknownnoreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2215224558241484812.post-86224308755961820242009-04-19T07:38:00.000-07:002013-04-18T02:00:28.504-07:00Imam bajalldi ose Patlixhana te mbushur
Vera mesdhetare nuk shfaqet tek asnje gatim tjeter kaq mbreterore sa tek imam bajalldi. Eshte mbi te gjitha ne shijen e domateve dhe te patllixhaneve, ku vera mesdhetare shfaqet e padiskutueshme. Nje domate e pjekur ne Zvicer, edhe pse njelloj e kuqe, nuk arrin kurre te fiksoje te njejten sasi dielli ne shijen e saj, nuk arrin kurre te kete shijen opake te nje domateje mesdhetare. Nje Unknownnoreply@blogger.com5tag:blogger.com,1999:blog-2215224558241484812.post-78982110075295869622008-03-01T10:51:00.001-08:002008-12-10T01:25:33.031-08:00Qofte me RicottaQofte me Ricotta eshte nje recete shume e thjeshte dhe shume e shpejte; pergatitja dhe gatimi nuk marrin me shume se 15 min. Per 2-3 veta duhen:250 g Ricotta2 Luge gjelle (LG) parmesan i grire1.5 LG miell1 vezekripepiper1 thelb hudhrevaj ulliriTe gjitha ingredientet e siperpermendur perziehen mire bashke.Me nje luge gjelle hidhen ne nje tigan, ku paraprakisht eshte nxehur vaji i ullirit. Lihet Unknownnoreply@blogger.com10tag:blogger.com,1999:blog-2215224558241484812.post-33768272311724400502008-02-06T13:24:00.000-08:002008-12-10T01:25:33.911-08:00RacletteRaclette eshte nje recete tipike zvicerane. Zakonisht konsumohet ne dimer, sepse i shkon shume te ftohtit. Elementi baze i raclettes eshte djathi me te njejtin emer, karakteristike e te cilit eshte sasia e madhe e yndyres. Djathi, vendoset ne ca lopatez metalike, futet ne nje lloj aparati-tave enkas per raclette qe mundeson qe djathi te shkrihet. Kur djathi shkrihet ai, me ndihmen e nje luge Unknownnoreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-2215224558241484812.post-44290867878012297532007-11-18T10:05:00.000-08:002008-12-10T01:25:34.496-08:00FergesePer fergese ju duhen:qepe te fresketadomate ose salce domatejespecavezedjath i bardhevaj ullirikripepiper i ziTe gjithe ingredientet pastrohen mire dhe priten imet.Ne vajin e nxehte skuqen qepet dhe pastaj shtohen specat.Kaurdisen mire deri sa specat te marrin nje kore te arte.Shtohen domatet apo salca e domateve. Kaurdiset mire me specat. Pas disa minutash shtohet djathi i prere ne copa te voglaUnknownnoreply@blogger.com17tag:blogger.com,1999:blog-2215224558241484812.post-82197234149984872182007-11-18T08:46:00.000-08:002008-12-10T01:25:35.594-08:00Sallate me specaKjo eshte nje nga sallatat e mia te preferuara. Eshte simboli i veres. Eshte e shijshme per gojen dhe per syrin. Dhe shume e theshte per t'u gatuar. Sasia e specave varet nga numri i personave dhe qellimi. Ne se eshte sallate shoqeruese duhen me pak speca sesa kur sallata perdoret per te shuar urine e vetme. Specat pastrohen nga farat, ndahen pergjysem dhe shtrohen mbi leter furre mbi nje zgare Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-2215224558241484812.post-76926996609447993232007-11-18T08:34:00.001-08:002009-03-10T04:29:23.114-07:00Melci te shuara me vereKjo lloj recete eshte shume e shpejte. Si e tille, e pershtatshme per ata qe nuk kane kohe, por duan te hane mire; por edhe per ata qe i ka marre uria e duan ta shuajne shpejt e shpejt.Ju duhen:melci vici (300g per dy persona)qepegjalpevere e bardhemajdanozkripepiper i ziNe nje tigan, shkrini gjalpin dhe hidhni qepet e grira imet. Skuqini qepet derisa te marrin nje ngjyre te bukur te arte. ShtoniUnknownnoreply@blogger.com8tag:blogger.com,1999:blog-2215224558241484812.post-86392688917238122192007-10-12T13:01:00.000-07:002008-12-10T01:25:36.346-08:00Supe me vongoleNuk e di si i thone ne shqip vongole. Ne librat e kuzhines shqiptare takoj vetem fjalen midhje, por midhjet per mua jane nje gje tjeter. Vongole jane te perhapura ne Adriatik, por me te mirat fare kapen e perpunohen ne Venecia. Kjo recete vjen nga nje restorant venecian. Eshte e thjeshte dhe e shpejte. Per shije, provojeni vete. Nje here vongole, gjithmone vongole.Per dy veta:500gr Unknownnoreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-2215224558241484812.post-37151317978347794512007-09-26T03:24:00.000-07:002008-12-10T01:25:37.370-08:00Curry i kuq tailandezCurrin thailandez (te kuq dhe jeshil) e njoha jashte Shqiperise. Por, me sa jam e informuar, kane filluar ta njohin edhe ne Shqiperi, ne restorantet aziatike apo indiane qe po fillojne te shfaqen ne Tirane. Gjyshet shqiptare te se nesermes ndoshta do ta kene neper librat e tyre kete lloj gatimi. Mbase.Curri Thailandez eshte jashtemase i thjeshte per t'u gatuar. Te pakten kjo receta qe po sjell Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-2215224558241484812.post-25045008902226126082007-09-23T11:15:00.001-07:002008-12-10T01:25:38.509-08:00Shija supreme e gjerave te thjeshtaE djele. Mengjes. Qiell i paster blu. Dielli i plote dhe i ngrohte. Hap dritaren. E di. Kjo eshte nje nga ato ditet qe njeriu duhet ta jetoje me te gjitha shqisat. Mbyll syte. Degjon kengen e zogjve dhe feshferimen e gjetheve. Ndjen eren e lehte te te ledhatoje e, teksa ben keshtu, te heq gjumin, meraqet, ankthet. Fillon dhe nuhat. Eren e tokes. Te pemeve. Dhe fillon te shkosh neper mend te Unknownnoreply@blogger.com8tag:blogger.com,1999:blog-2215224558241484812.post-73449268527145249482007-09-21T12:44:00.001-07:002013-04-18T01:57:33.212-07:00Tave kosi
... ose e vetmja gjelle me te vertete shqiptare.
Ne fillimet e mia ne Zvicer, njerezit akoma te pamesuar me emrin Shqiperi, me pyesnin se cfare kuzhine gatuanim. Une filloja, immam bajalldi ... kjo eshte turke, ma kthente miku im Andi, nje mjeshter i vertete gatimi. Byrek ... vazhdoja une ... kjo eshte turke, ma kthente Andi. E deshperuar, me gjysem zeri, i them: tave kosi! Kete s'e kam Unknownnoreply@blogger.com28tag:blogger.com,1999:blog-2215224558241484812.post-82458837622074520852007-08-09T12:33:00.000-07:002008-12-10T01:25:40.653-08:00Pule me zarzavateJu nevojiten:puleqepespecahudhrakarrotaose cfare zarzavateje verore qe t'ju doje zemra.Pastrojini zarzavatet, pritini ne copa te medha. Pastrojeni pulen dhe cajeni ne menyre te tille qe e hapurte duket si lakuriq nate (shih foton). Shtrojini zarzavatet ne tave, hidhini kripe, piper dhe vaje ulliri. Beni te njejten gje me pulen. Futeni taven ne furre te paranxehur ne 180°C dhe piqeni derisa sa Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-2215224558241484812.post-8247839805691444332007-08-07T04:48:00.000-07:002008-12-10T01:25:40.930-08:00Patate te mbushuraShpirti nuk mbahet me patlixhana, - tha. Me se e vertete, - themi ne. Keshtu qe po kalojme tek patatet. Ato te mbushura. Alla Jamie. Alla italianita. Alla verore. Me nje touch gjysheje. Per kete recete ju duhen patate mesatarishit te medha. Nje lugeze e vogel per te hapur vrima patatesh. Salbei. Hudhra. Vaj ulliri. Kripe. Sardele konservash ne vaj ulliri (e ku tjeter!). DHE! Speck! Te prere holleUnknownnoreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-2215224558241484812.post-54547037494916896532007-08-06T23:03:00.000-07:002007-08-17T08:06:14.313-07:00Turli me patlixhana nga gjysh Edrus (caponata)Ingredientet (per 6 persona): 400grspeca, 400grdomate, 50grcapperi (mund të përdorni ullinj, të zinj, të veckël dhe të kripur)800 gr patëllxhana1/2 gjysëm gote uthull të bardhë(por jo uthull shqipërie :P)borzilokmajdanoz1 lugë sheqer dhe kripëPërgatitjaPritini patëllxhanat në copa në formë kubesh(2-3cm) kriposini dhe lërini nja një orë që t'ju dalë hidhësia dhe lëngu.Zjeni domatet dhe hiqjani Unknownnoreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-2215224558241484812.post-81291045294119411092007-08-06T04:12:00.000-07:002007-08-17T08:07:18.834-07:00Gjelle me patlixhana (Caponata)Te gjithe ata (Eni & Belle midis te tjereve) qe e kane pare fotografine paraprakisht dhe kane pyetur se c'te jete valle kjo, sot do te gjejne pergjigjen. Eshte Caponata (kaponata), nje gjelle Siciliane qe une e kam peshkuar ne sundyqet e Jamie Oliver (Genial Italienisch). Elementi baze i Caponates eshte patlixhani, nje nga zarzavatet e mia te preferuara. Eshte nje gjelle e lehte per t'u gatuar Unknownnoreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-2215224558241484812.post-51224280421833869032007-06-26T05:31:00.001-07:002008-12-10T01:25:41.252-08:00Risotto me fenkel, lule laker dhe speckJeni ne nje gjendje te papercaktuar. Thoni tere kohes se c'me hahet. Se c'me hahet, por nuk ja vini dot gishtin. Ose jeni ne situaten tjeter, jeni ndare jo mire nga gjysma juaj me e mire. Doni t'i jepni te kuptoje qe e shkuara eshte e kaluar. Por si ta beni kete ne menyre elegante? Futeni njehere koken tek kuzhina e gjyshes dhe hidhini nje sy kesaj fotografise. Te leshoi goja leng? E mendon si Unknownnoreply@blogger.com11tag:blogger.com,1999:blog-2215224558241484812.post-6742938428061730982007-06-19T03:02:00.001-07:002008-12-10T01:25:42.080-08:00Patlixhana te skuqur (te marinuar)Po afron vera dhe, bashke me te, nje seri gatimesh verore. Ketu numri nje, patlixhana te skuqur. E pershtatshme per njerez me shije te holle, per ata qe nuk kane kohe dhe per ata qe kane vape. Ju duhen nje minimum gjerash: patlixhane, vaj ulliri, kripe, tigan dhe zjarr. Per njerez me tangerllik mund te shtohen edhe hudhra, qepa, majdanozi dhe uthulla.Patlixhanat lahen dhe priten ne rrathe. Ne se Unknownnoreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-2215224558241484812.post-79259472371340296602007-06-18T02:31:00.001-07:002008-12-10T01:25:43.224-08:00PizzocheriPizzoccheri eshte nje nga gjellet e mia me te preferuara. Eshte e thjeshte per t'u gatuar, behet shpejt dhe eshte shume e shijshme. Receten e saj e zbulova ne nje dyqan delikatesash italian. Pizoccheri eshte nje lloj makarone, e bere me miell te ashper, specialitet i italianeve qe popullojne alpet midis Italise dhe Zvicres. Gatuhet se bashku me ingrediente qe, sic mund ta merrni me mend, jane Unknownnoreply@blogger.com8tag:blogger.com,1999:blog-2215224558241484812.post-26082182180346767132007-06-15T11:17:00.001-07:002008-12-10T01:25:44.207-08:00Dy Salca MakaronashMakaronat, sic i njohim ne shqip, bejne pjese tek ato gjerat qe ose i do ose nuk do t'i shohesh me sy (njoh dike qe po t'i thuash "makarona" i iken uria ne sekonde). Gjithashtu, makaronat bejne pjese ne llojin e gjerave qe perdoren gati ne te gjithe boten. Ku me shume e ku me pak. Vendin e pare per sasine e konsumimit e mban Italia, te dytin Zvicra. Atje, ne Itali (por edhe ne Zvicer e perreth),Unknownnoreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-2215224558241484812.post-27993075682835496472007-06-06T07:42:00.000-07:002008-12-10T01:25:44.552-08:00Sallate me domatePer nje sallate me domate ju duhen (sasia fakultative, ne varesi te oreksit, gjelleve shoqeruese dhe numrit te pjesemarresve):domatekastravecqepemajdanozvaj ullirikripePrijini domatet, kastravecet qepet (pasi t'i keni pastruar e thare) ne copa te vogla, apo te medha (sipas deshires). Shtojini majdanozin e fresket te prere imet, kripe dhe vaj ulliri para ngrenies. Perziejini mire dhe ... shijojeniUnknownnoreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-2215224558241484812.post-90159422813613170332007-06-06T06:20:00.000-07:002008-12-10T01:25:45.199-08:00Speca te mbushuraPer 3-4 persona:6 speca te madhesise mesatare2 qepe mesatarenje thelb hudhrenje doze 250g salce domateje250-300gr oriz/risottorigonpiper i zikripeSpecave, pasi te jene lare e thare, ju hiqet bishti dhe pastrohen nga farat.Renditini ne taven ku do i piqni, dhe filloni te pergatitni mbushjen. Kaurdisni qepet e prera holle dhe hudhrat e shtypura ne vaj ulliri te nxehur ne zjarr te forte. Kur te keneUnknownnoreply@blogger.com9tag:blogger.com,1999:blog-2215224558241484812.post-41039041027668502007-06-01T11:50:00.000-07:002011-08-25T11:48:38.094-07:00Byrek me preshByreku eshte nje nga sportet me popullore shqiptare. Byreket i gatuan gjithe Ballkani, edhe pse origjinen e ka ne Turqi. Por, byreket me te mire nuk i gjen ne Turqi, por, e ku tjeter, ne kuzhinen e gjyshes. Gjyshet jane shume krijuese dhe kane shpikur byreke me permbajtje nga me te ndryshmet: me salce domate, me spinaq, me gjize e veze, me mish pule, me laker turshi. Me poshte jepet receta e Unknownnoreply@blogger.com9tag:blogger.com,1999:blog-2215224558241484812.post-72306805643482590932007-03-02T03:38:00.000-08:002008-12-10T01:25:46.855-08:00Tave me patate ne krem qumeshtiPer 4 persona:1-1.2kg patate (te tipit per t'u gatuar ne tave)1.2L krem qumeshtipiper i zikripemuskatPatetet qerohen, lahen dhe priten ne forme rrethore, jo shume te trasha. Shtrojini ne nje tave.Shtoni, piper te zi, kripe, muskat te sapogrire dhe kremin e qumeshtit. Mos e kurseni kremin e qumeshtit. Hidhini aq sa patatet te lagen me te mire. Futini ne furre ta paranxehur ne 220°C dhe lerini te Unknownnoreply@blogger.com5tag:blogger.com,1999:blog-2215224558241484812.post-6893342417463352992007-02-27T07:54:00.000-08:002008-12-10T01:25:47.620-08:00Mish i shuar me vere te kuqeKjo eshte nje recete qe zakonisht shoqerohet me nje recete tjeter. Me nje fjale, kur behet mishi i shuar me vere ai behet per t'u shoqeruar ose me patate te furres, ose me pure patate ose me makarona. Por ka edhe mundesira te tjera, keto jane keto qe m'u kujtuan tani. Per receten e treguar ne foto kam perdorur:1kg mish vici i prere ne copa te vogla1 kokerr qepe1 karote1 rrenje selinoje2-3 Unknownnoreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-2215224558241484812.post-65278946420043398002007-02-26T06:31:00.000-08:002008-12-10T01:25:48.349-08:00Sallate dimriPer sallatat e dimrit mund te perdoren sallata te sezonit te dimrit apo lloje te ndryshme lakrash si dhe karotat.Priteni sallaten apo lakren ne fije te hollaGrini karotenPergatisni salcen e sallates ne kete menyre. Vaj ulliri aq sa te arrije per sallaten, aceto balsamico di Modena 1/2 e sasise se vajit te ullirit.Shtojini salces senf (nje e shtypur tubi) dhe dy thelbinj hudhre te shtypur. Kripe Unknownnoreply@blogger.com4